Bollebygds Ridklubb

Du hittar oss ca 3 km norr om Bollebygds samhälle på vägen mot Alingsås. Högt belägen med en härlig utsikt från stora paddocken över Hulta golfbana.

Här finns stallplatser för ridskolehästar och medlemsstall, ett vackert boningshus som klubben hyr ut och två ridhus. Här bedriver vi en bred verksamhet med tävlingar, clinics m.m.

Följ gärna med oss på vägen till en ridklubb som bättre kan möta medlemmarnas behov.

Hur fungerar klubben och vem gör vad?

Vi är knutna till Svenska Ridsportsförbundet och medlemsavgiften vi betalar går huvudsakligen dit. Den bidrar bl.a. till den försäkring alla medlemmar täcks av. Se mer info här.

Klubben har en aktivt arbetande styrelse (se mer under styrelsen). som engagerar sig i olika delar av verksamhetområdena i föreningen. Arbetsgrupperna har många engagerade medlemmar och vi söker hela tiden efter fler och nya engagerade. Har du ett område du brinner extra för är du välkommen kontakta oss på mail This is a mailto link, någon i styrelsen eller vår personal på ridskolan

Vår ridverksamhet

Ridverksamheten består idag av två delar, lektionsridning fyra dagar i veckan och fodervärdar som hyr våra hästar 1-2 dagar per vecka. Vi har nio hästar i verksamheten, varav en är vår egen och resterande är hyrda från tre olika ställen. Vi arbetar löpande med att köpa in hästar men valde att hyra när vi gjorde nystart av ridskolan.

Vi har även haft Hästfritids under hösten och hoppas kunna erbjuda detta även fortsättningsvis.

Vi har anställd personal som håller i lektionerna, sköter stall, hästar och den dagliga driften av anläggningen. Våra lektionsryttare och fodervärdar bidrar också till häst och stallskötsel tillsammans med personalen.

Medlemsstallet

I januari 2017 hade vi invigning av medlemsstallet som till stor del färdigställdes genom ideellt arbete. Stallet har 10 boxar varav 9 är tillgängliga för uthyrning till medlemmar och en används till förvaring. Medlemmarna som hyr in sig betalar hyra och utöver det bidrar med arbetsinsats. Bland annat sköter man delvis in- och utsläpp samt fodringar för samtliga hästar på anläggningen torsdag-söndag, samt städning av gemensamma ytor.

Tanken med konceptet är att arbetsinsatsen och engagemanget håller nere personalkostnader och bidrar till ökad sammanhållning mellan klubbens olika delar.

Bostadshuset

Vi har två lägenheter i huset. förutom att våra hyresgäster betalar hyra, tar de till väldigt stor del hand om huset, trädgården och bidrar även med annat på anläggningen. Ni ser deras härliga katter och hunden Annie på stallplan och runt omkring.

Det finns en lista med saker att åtgärda i fastigheten, tex utvändig målning, fönsterbyte, nytt tak m.m. Är du händig och vill bidra eller kanske har du företag inom bygg/måleri eller liknande och kan tänka dig att sponsra med tid eller material kontakta Anläggningsgruppen.

Anläggningen

Vi har två ridhus och en paddock tillgängliga för ridning. Här samsas lektionsverksamheten, träningar i dressyr och hoppning, medlemsstallets ekipage och alla andra medlemmar som hyr in sig. Vi har under 2017 uppdaterat underlaget i stora ridhuset och planerar att även förbättra förutsättningarna i lilla ridhuset kommande period.

I dagsläget är vår paddock i behov av underhåll, både staket och underlag men den fungerar för vanlig ridning, dock ej för tävling.

Parkering för personbilar har vi mellan paddocken och medlemsstallet. Här parkerar man antigen längs med trästaketet i en rad och sedan en rad så nära kedjan vid vägen som möjligt. På detta sätt får alla plats. Transporter parkeras på grusplanen direkt till höger ovanför backen. Visa gärna hänsyn till de parkerade transporterna så att man inte stänger inne dem.

Den gamla stallbyggnaden är i dåligt skick och vi planerar att i två etapper bygga nytt stall med tillhörande utrymmen. Mer info om detta kommer i början av 2018. Vi planerar att alla hästar ska få bo i boxar, att vi har en bra arbetsmiljö för personal och medlemmar samt att det finns bra utrymmen för sociala aktiviteter och förvaring.

Den dagliga skötseln av anläggningen sköts till stor del av vår vaktmästare, Kjell, men alla medlemmar förväntas bidra med att hålla rent efter sig och sina hästar.

Vår Anläggningsgrupp är öppen för alla händiga medlemmar som vill bidra med sin tid och kunskap. De sköter större underhåll, håller i fixardagar och ansvarar för att löpande förbättringar budgeteras för och genomförs.

Tävlingsgruppen

Varje år arrangerar vi mellan 6-10 tävlingsdagar i dressyr och hoppning på olika nivåer. Arbetet är ideellt och många medlemmar lägger sin tid och sitt engagemang för att få denna delen av verksamheten att fungera. Vi har även två licensierade funktionärer, en banbyggare och en domare/överdomare.

Utöver tävlingar arrangerar gruppen träningstävlingar, så kallade Pay & Rides och Pay & Jumps. Dessa är på klubbnivå och brukar även vara öppna för ekipage från Ridskolan.

Tävlingar är en viktig del av vår finansiering och 70% av intäkterna går in till klubbens löpande utgifter. Resterande 30% används till att på olika sätt ge tillbaks till alla funktionärer som ställer upp med sin tid och kunskap. T.ex. hålls subventionerade träningar för våra licensierade ryttare, subventionering av klubbkläder för samtliga funktionärer, inköp av speglar, hinder eller annat som man beslutar om i tävlingsgruppen.

Ledskärm

Ridklubben har Bollebygds digitala annonsplats, LED skärmen vid Bollebygds skolan. Den administreras av ideella medlemmar och är en del av klubbens verksamhet. Skärmen har vi haft sen 2016 och ger möjlighet till intäkter.

Uppdaterad: 2018-01-12 11:31